134 - Ossi de mas-cio
De inverno, col fredo, la broxema el giasso,
nel staloto el mas-cio el gera romai grasso,
cussì in giro par le fameie de tuta la contrà,
la gera na gran festa, e gnente vegnea butà.
I boce i se mandava a tore la squara tonda,
rento ch’el saco che li faxea ‘ndare de onda,
la serviva par far su saladi, pansette e sopresse,
la soto el portego e a volte anca so le barchesse.
Dopo vanti co le luaneghe e infine co i cuissini,
da magnare col cren da far voltar via i vissini,
bone le trippe e ancor de pì el fegato col radixelo,
bon el colà par grustoli e fritole, e el lardo pì belo.
Digo: se pensè che la fusse finìa li a ve sbaglié,
restava ancora na roba che de meio no gh’in xè:
i ossi de mas-cio, con fià de sale, magari grosso,
na carne gustosa da mandar xò a pi non posso.
Romolo Balasso - Ballincontrà
112 - Autunno
De solito te lo senti ch’el riva pin pian,
ale volte, invesse, in on colpo de man,
ma el se porta drio senpre i so coluri,
fati aposta par conpagnare serti oduri.
Co l'acqua l’inpiena ogni sorta de fosso,
le foie le taca sfumare dal jallo al rosso,
e col vin novo l'inpregna l'aria frescheta,
i maroni spaelà cuerti sol saco i te speta.
Dopo, in cusina, a se inpissa la fornela,
dele bronse finisse soto na bea gradela,
parsora, fette de poenta da brustolare,
e picà via na renga consà da pociare.
Podea essare anca on bel scopetòn,
al ciaro de on canfin par tuto pì bòn.
Coerto de broxema e sconto dal caligo,
s'indormessa el canpo, on caro amigo,
el ciaro se scursa e vien scuro presto,
pai filò nele stale riva parfìn el foresto,
el conta e so storie, de questo e de quelo:
de orchi, strie, anguane e de lu, el salbanelo.
Romolo Balasso - Ballincontrà
105 - Vendemare
Dopo aver bruscà tute le vixele,
le mete le foie par essare pi bele,
de suo le sarìa on fiàtin vanesie,
vardèle d’otuno colorà fa le fresie.
Prima, parò, bisogna vendemàre,
se sà che xè el tenpo a comandare,
e se ocoresse, te ve vanti scaltro,
tirando xò on graspo drio l’altro.
La sesta piena la và in sima al caro,
e via soto el portego fin ca xe ciaro,
là so ‘a tina a te ghe da pestare la ua,
na caminada longa, na gran passua.
Da suito, el vin dolse fa la miele,
a te ‘o trè xò anca co ‘e granele,
co xè ora, te lo meti ne i vexoli
canola e cocòn i par do so fioli.
Le graspe che resta le vien torcià,
parchè de vin no ghi ne mai assà,
se non la graspa, no te le buta via,
xontaghe acua e te farè ‘a graspia.
Dopo, tento, scoltàme e tasi,
almanco on paro de travasi,
rabochi fati come che gà da nare,
e anca el vin a te poi vendemare.
Romolo Balasso - Ballincontrà
77 - Fromento
El caldo el scumissia a farse sentire,
se sta ben de matina o a l’inbrunire,
ma là su i canpi, dopo suade e fadighe,
el sole fa vegner de oro tute le so spighe.
De le ponte de rosso le stramacia qua e là,
ma la sexola o la taialiga non i ghe fà pietà,
el fromento gà da deventare farina pal pan,
basta poenta, anca se col sorgo de Maran.
Co riva in corte la trebia, la festa scumissia,
le done le riva de corsa, lassando là la lissia,
in mexo al bacàn infernale e al gran polvaron,
quele pì xovane le taca sognarse l’armaron.
Romolo Balasso - Ballincontrà
76 - Pasqua
La xè de sicuro la festa pì granda pal credente,
on modo par dire che non se prega par gnente,
che co saremo i oci qua xo, par riversali in paradiso,
a trovaremo tuti i nostri cari che ne speta col soriso.
So sto gran fato, ocore credarghe veramente,
parchè lo savaremo co ghe rivaremo da rente,
nessun xe tornà indrìo a dir se xe vero,
in tera par intanto tiren vanti nel mistero.
Solo la fede cristiana la te dà sta convinsion,
dixendote dentro che non la xe n’invension.
Par altri, invesse, se rinassaria senpre sora a sta tera.
Ma par chi che no ghe crede, soto soto che i ghe spera?
Romolo Balasso - Ballincontrà
74 - Primavera
La neve r'amai la se tuta siolta
cussí a go vardà fora pi de na volta
parché i dixe che a San Benedeto
le sixile le xé soto el teto.
Gnente! I gnari ca vedo, i xe ‘ncora sensa paruni,
non savaria dire se no ghe ga fato caso nesuni,
epure a primavera la natura ‘a se sveia,
i culuri vien beli che xé na meraveia.
Na gran festa anca pal genere umano,
ch'el sopporta meio l'ultimo malano.
El sole novo el riva propio a penelo
tuto se scalda, parfin el servelo.
Omeni e done i scumissia a sercarse,
i se ciapa la man e i taca a baxarse,
ogni sorta de voia la ghe salta fora,
bona senpre, anca de matina bonora.
Romolo Balasso - Ballincontrà
72 - Femo a graspa
Conpari, lora dacordo, a xe vedemo col scuro orbo dopo magnà,
tenti a ‘e finanxe, me racomando, via de nantri nesun altro lo sà;
intanto a tirarò fora el trepie par metarghe par sora ‘a caliera,
parecio strasse e paltàn, par far le robe puito, co ‘a so maniera.
Bortolo, sacranon, ricordate de portare el vin che te xè na matto,
a lo xontèmo a le graspe; stàno, parò, fatte na sc-ianta pì gatto!
Ti Piero, se te poi, serca de vegnere a mezanote ca spostemo ‘a tina,
parecemo el fogo, el mastelo de lo scoro, e sistememo ‘a serpentina.
Bisogna ca stemo tenti de non fare fogo forte senò la graspa la sa de fumo,
ciamaremo anca Toni par sajarla, femo fadiga regolarse solo col profumo.
Impienà la fiasca a travaxaremo so e fiaschete, o meio ‘cnora so i butilioni,
‘ndemo meio a scondarli in caneva, e a coverxali in mexo ai strassoni.
Romolo Balasso - Ballincontrà
68 - Natale
Eco t’un fià xè xà qua Natale,
con quei che fa el presepio,
e quei che fa l’albaro co ‘e bale.
L’è n’antro ano in te ‘e spale,
lo spetemo senpre, e col riva,
a soportemo meio anca el male.
Pensandoghe ben, picolo o grando ch’el sia,
el xè on miracolo anca questo:
Bambinelo, grassie de regalarne la to magia.
Co te vardemo a restemo icantà,
e co na picola preghiera,
tanti Auguri a tuti da Ballincontrà.
Romolo Balasso - Ballincontrà
62 - Vin vecio
Se la stajon no la gavea fato tanto danare,
a jera belo vedare le fameje a vendemare,
a ‘nare soto el portego co le tine piene de vin dolse,
sajandoghene poco, tanto par cavar la sèn a onse.
Dopo se travasava so le fiasche o sol vedòlo,
fin in caneva co na cana longa e col periòlo,
le graspe, dopo, le vegnea tute torcià,
parchè na volta tuto ‘ndava rancurà.
Ma, a te tocava finire el vin vecio, par gnente bòn,
e ogni tanto, par dileto, se podea bevare el torciòn;
stiani la jera na gran miseria, e par farla conpìa,
xo acua s-ceta nele graspe par bevare graspìa.
Par intanto el vin novo el fasea el fiore,
e la teleta la jera là che la contava le ore,
lora el se bevea sensa fare gnanca na xonta,
e se disea: bon ciò, lo disevo mi che nol ponta!
Romolo Balasso - Ballincontrà
26 - Tenporale
Se dise che d’istà piove a contrà,
parchè el tenpo el vien sù t’un fià:
taca el vento, dopo s-ciochi, site e s’ciantisi,
a vote someja sia quà l’inferno, te disi.
Eco el tenporale co el so borbotare,
par la paura te te truvi a pensare,
ma sensa metarghe ‘a testa:
col seco xè bona anca la tenpesta.
Na volta, se ghe sbarava! le gera canonà,
sa nò sui canpi poco o gnente sarìa restà;
invesse, col fà poco pì de un gran slavajo,
te disi contento: dai la xe ‘ndà, vanti, corajo!
Romolo Balasso - Ballincontrà
14 - Scartossi
Co gera ora, dopo aver vendemà,
se ‘ndava nel sorgo, ormai secà,
co le seste a sgabotar panoce:
quele basse ghe tocava ai boce.
Par far ordane e i canpi ciari,
le ganbe taià vegnea messe a canari;
na vita de fadiga e tanti supioni,
ma restava indrìo solo i scataroni.
Finìo se metea tuto so ‘l carètelo,
desso sì che scumissiava el belo:
soto el portego se tacava a scartossare,
nessun restava co le man in man a vardare!
Co vegnèa pì fredo se ‘ndava in stala, e anca nò,
l’inportante gera essarghe tuti par far filò;
i scartossi vegnea doparà par el leto de le vache,
parchè le se butasse anca lore co le gera strache;
Le panoce le se portava su in granaro,
e tuto el resto se butava so ‘l luamaro;
un poco a la volta te tocava scaolare,
e dopo el gran bisognava farlo sugare.
Nel fogo se metèa i tursi a farlo ardìre,
e col caldo el se fasea sentire,
nel caliero se cusinava lenta lenta,
el magnare de senpre: la poenta.
Romolo Balasso - Ballincontrà
13 - Procession
Che bele le ricorense comandà,
quele de na volta, de tanti ani fà;
desso xe fadiga fare el conto de quanti,
ma laoro e tenpo gera scandìo dai Santi.
O prima o dopo messa, se fasea la procession,
tuti in fila, in ordane, con sentimento e devossion.
Tanto par le done che pai omeni,
la pì bela gera el Corpus Domini:
se picava via pal paese tante bandierine colorà,
fiuri de stajon e altro ancora da restare incantà.
In coa el popolo el disèa forte ogni sorta de orasion,
soto el baldachin stava el prete con l’ostia de l’adorasion.
Lo tegnea sù quatro capati,alora ciapava inportansa,
anca se la gera jente senplice e piena de creansa;
dopo vegnèa i tusi e le tose de ogni sorta,
consà conpagni o difarente poco inporta.
No se volea far torto a nessun, ne darghe rason,
bastava che i ghe fusse tuti par l’ocasion.
I tusiti dell’asilo, vestii de bianco, i stava davanti,
i petali rento el sestelo i ‘ndava tuti quanti spanti,
a darghe un ocio ghe gera le suore,
fin che le pregava Nostro Signore.
Gran festa, sentía con tanta emosion,
dopo quea de l’Asensa e la rogasion.
Romolo Balasso - Ballincontrà
8 - El filò
Co scumissiava sonare l’Ave Maria,
bisognava molare tutto e ‘ndar via,
anca se te gavevi ancora calcossa da fare,
ghe gera el vespro da scoltare.
Cussí tuti in ciesa a dir le orasion,
e ciaparse in fine ‘a benedision.
Dopo a casa, con che te trovavi,
anca e no anca te senavi.
Se metéa la monega en te leto,
un rutin, cussí par dispeto,
e via in stala tra vache e bó,
a trovarse co i altri a far filó.
Romolo Balasso - Ballincontrà